torstai 10. helmikuuta 2011

Ruokahaaste: Suolakuoressa kypsennettyä lohta ja fenkolisalaattia




Nyt merisuolakaupoille, sillä tämä lohiresepti vaatii suolaa aika tavalla!

Suolakuoressa kypsennetty lohi

runsaasti karkeaa merisuolaa
2 munanvalkuiaista
1/2 dl vettä
pienehkö lohi
1 purjo
2 rkl korianterin siemeniä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 tl fenkolin siemeniä
sitruuna
oliiviöljyä

Pese ja kuivaa lohi. Paahda korianterin ja fenkolin siemeniä mustapippureiden kanssa pannulla. Jauha mausteet ja hiero seos kalan sisäosiin. Viipaloi purjo ja sitruuna ja täytä kala. Mitä täydempi kala, sitä vahemmän suolaa pääsee imeytymään kalaan.

Sekoita suola, valkuaiset ja vesi. Peitä uunipelti foliolla ja levitä suolaseosta pellille. Aseta kala suolan päälle ja peitä kala lopulla suolaseoksella.

Kypsennä 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia ja anna vetäytyä muutama minuutti ennen suolakuoren rikkomista.

Fenkoli-appelsiinisalaatti

Tutustuin fenkoliin ensimmäistä kertaa lähemmin vasta viime kesänä ja tämä fenkoli-appelsiinisalaatti sai minut entistä vakuuttuneemmaksi, että kyseessä on yksi suosikki vihanneksistani!

iso fenkoli
1/2 sitruunan mehu
2 appelsiinia
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Halkaise fenkoli ja poista kanta. Säästä vihreät hapsut salaatin koristeeksi. Viipaloi fenkoli niin ohueksi kuin mahdollista. Kuori appelsiinit ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi. Lisää sitruunamehu, öljy, mustapippuri ja suola.

Salsa verde

Lohen (ja kuvissa näkymättömien lohkoperunoiden) kyytipojaksi tein vielä salsa verdeä.

nippu persiljaa
nippu basilikaa
pieni nippu minttua
1 tl kapriksia
2 pientä anjovisfileetä
1/4 tl dijon sinappia
1/2 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Hienonna yrtit, kaprikset ja anjovikset ja lisää muuta ainekset ja sekoita hyvin. Pitää tunnustaa, että minä käytin hienontamiseen sauvasekoitinta ja hyvää tuli. Salsa verdeä pitäisi tehdä useamminkin, sillä se tuntuu sopivan ruuan kuin ruuan seuraksi.

Reseptit ovat alunperin useammasta lähteestä löytyneiden reseptien yhdistelmiä. Kalan sisään sopisi varmaankin melkein mikä tahansa yrtti kuten myös salsa verdeenkin. Neljä henkeä söi kalan ja salaatin hetkessä. Nämä reseptit pääsevät varmasti käyttöön useamminkin!

5 kommenttia:

  1. Oh my goodness! Now that is what I call a challenge..... far more brave than me!! I bet it tasted devine!!!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Oho, aika hurjan haasteen pistit!

    Näyttää herkulliselta. Täytyy alkaa metsästää sopivankokoista kalaa. Ja täydentää suolavarastoja.

    VastaaPoista
  4. Vahva suoritus! Mistä vetäisit ohjeen? Minulta moinen olisi mennyt ihan ohi ja en olisi edes haaveissani ajatellut tekeväni moista.

    VastaaPoista
  5. Betty Zee - it was amazing and not too difficult at all. I wouldn't mind some of that refreshing salad now either after our night out ; )

    Laura ja Anni - kala on oikeastaan aika nopea ja yksinkertainen valmistaa. Korvaisin itse mausteseoksen ensi kerralla varmaan pelkällä pippurilla ja heittäisin vatsaan muutaman laakerinlehden purjon seuraksi makua antamaan. En myöskään tiedä miten maku eroaisi jos suolakuoren sijasta kalan käärisi folioon paistumaan. Joissakin ohjeissa ehdotetaan myös, että vain kalan alla ja päällä on suolaa ja sivut peitetään kala alla olevalla foliolla.

    Kalan valmistamista tuskaisemmaksi koin fenkolin raastamisen ja viipaloimisen huonoilla välineillä. Kunnon raastinrauta onkin nyt toivelistalla!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...