tiistai 20. syyskuuta 2011

Borssikeitto




Kukkapenkissä kasvaneista punajuurista osa on päässyt venähtämään vähän turhan kunnioitettaviin mittoihin. Isoimmat ovat kahden nyrkin kokoisia jättiläisiä. Ja taatusti liian puisevia sellaisenaan syötäviksi.

Mietin kuumeisesti, mitä ihmettä niistä tekisin, kunnes äiti vinkkasi vanhan kunnon borssikeiton. Aivan loistava syysruoka!

Tarvitaan

3-4 liian isoa punajuurta (tai 8 normaalikokoista)
2 porkkanaa
pieni pala kaalia
pieni pala selleriä
2 sipulia
iso nokare voita
1,5 dl kuumaa vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
lipstikkaa
rosmariinia
timjamia

Juurekset, sipuli ja kaali suikaloidaan. Voi sulatetaan isossa kattilassa ja suikaloidut ainekset kuullotetaan, mutta ei ruskisteta. Lisätään veti ja liemikuutio sekä teelusikallinen suolaa. Anna hautua kannen alla, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää oman maun mukaan suolaa, mustapippuria ja yrttejä.

Tuoreet yrtit ovat tietenkin parhaita tähänkin, mutta en jaksanut lähteä sateessa pihalle noutamaan, joten käytin kuivattuja. Ja oikein hyvää tuli niilläkin. Erityisesti tuoreen lipstikan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei tulee liian lipstikkaista.

Ja tarjoiluun tietysti reipas nokare smetanaa!

Seuraksi pyöräytin sämpylät aamiaiselta jääneestä kauralesepuurosta suunnilleen tähän tapaan. Ja nyt olen ihan vakuuttunut siitä, että mitä löysempi taikina, sitä parempi sämpylä. Edes se, että kaapin perältä löytyneessä kuivahiivapaketissa luki parasta ennen jotain 2008, ei haitannut.

2 kommenttia:

  1. Nam, ihanan näköistä keittoa! Ja nuo sämpylät olivat varmaan ihan taivaallisia!
    Mullakin on suunnitelmissa viikonloppuna herätellä pitkään jääkaapissa odotellut hapanjuuri ja leipoa leipää. Tiedä vaikka tekisin vielä keitonkin kyytipojaksi!

    VastaaPoista
  2. Liisa - Tein keittoa jo toistamiseen. Se on muuten aina parhaimmillaan seuraavana päivänä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...