maanantai 12. marraskuuta 2012

Risottoa ja paahdettua kurpitsaa



Nyt alkaa tuntua siltä, että olen vihdoinkin löytämässä uudelleen ruuanlaiton riemun. Olen monta kuukautta, varmaan yli vuoden, ollut ruoka-apatian vallassa. Ehkä se liittyy lapsensaamiseen. Päiväjärjestys on mennyt monella tavalla uusiksi. Vaikka ei kuitenkaan sitten oikeastaan juurikaan.

Mutta viime päivinä meillä on syöty hyvin. Ja muutakin kuin kesäkurpitsakeiton variaatioita ja muita kasvissosekeittoja. Olen kokeillut blogeista löytyneitä reseptejä, kuten Herkun ja koukun mainioita japanilaisia rapukakkusia, joita en voinut ohittaa, kun olen juuri tutustunut Rei Shimuraan. Ja Donna Hayn Food Fast on tarkoituksella lojunut keittiön sivupöydällä, että muistan kääntyä sen puoleen inspiraatiota etsimään.

Kurpitsa on ollut suuri rakkauteni pitkään. Sitä on vain ollut valitettavan vaikea löytää lyhyttä sesonkia lukuunottamatta. Ehdoton suosikkini on butternut ja olen ilolla tervehtinyt sen ilmestymistä ihan tavallisiin kauppoihin. Yhtäkkiä sitä saa jopa Loimaan Prismasta. Huraa!

Kurpitsarisotto syntyi Donnan kirjasta löytyneen kurpitsa-fetarisoton inspiroimana, mutta kuten tavallista, en malttanut seurata ohjetta, kun risotto syntyy vanhasta tottumuksesta lonkalta. Tämä annos riittää kahdelle oikein nälkäiselle tai kolmelle vähän maltillisemmalle syöjälle.

1 butternut-kurpitsa kuorittuna ja pilkottuna
suola ja pippuria (käytin osaksi savusuolaa)
oliiviöljyä

9 dl kasvislientä
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä
iso nokare voita
1 pieni purjo siivuina
(kourallinen kuivattuja mustia torvisieniä)
4 dl risottoriisiä
n. 2 dl parmesanraastetta
mustapippuria
sormisuolaa tarjoiluun

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Levitä pilkottu kurpitsa uunipellille, ripottele pintaan pari hyppysellistä (savu)suolaa ja mustapippuria myllystä. Lorota pintaan oliiviöljyä ja sekoita kevyesti. Paahda uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.

Kurpitsan kypsyessä valmista risotto. Kiehauta kasvisliemi ja lisää siihen valkoviini ja halutessasi kuivatut sienet.

Kuumenna öljy ja voi isossa kattilassa. Kuullota riisiä voissa pari minuuttia, lisää joukkoon purjo ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää lientä kattilaan vähän kerrallaan. Sekoita usein ja lisää nestettä, kun edellinen satsi on ehtinyt imeytyä. Sienet siis menevät risottoon nesteen mukana vähitellen ensin liottuaan kasvisliemessä. Jatka nesteen lisäämistä, kunnes kaikki liemi on käytetty ja riisi on kypsää. Sekoita joukkoon parmesan ja mausta mustapippurilla.

Kauho risotto lautasille ja nostele annosten päälle paahdetut kurpitsat. Itse tykkään ripauttaa pinnalle vielä sormisuolaa antamaan risotolle mukavan suolaisen terän. Voit halutessasi myös jättää osan parmesanista pinnalle ripoteltavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...