lauantai 3. toukokuuta 2014

Gluteeniton ja maidoton marjakakku


Teki mieli pitkästä aikaa Liisan löytämää mainiota manteli-vadelmakakkua. Kylään oli tulossa ruoka-ainerajoitteisia ja aikani pähkäiltyäni päätin kokeilla toimisiko kakku gluteenittomana ja maidottomana. Vähän jännitti, kun en löytänyt sopivaa ohjetta valmiina netistä. Enkä ollut koskaan ennen gluteenittomia jauhoja kokeillut. Öljyllä leipomisen mahdollisuuksia mulle oli sentään avannut viime kuukausina useasti leivottu porkkanakakku.

Korvasin siis alkuperäisen reseptin vehjäjauhot kaupan gluteenittomilla jauhoilla ja voin rypsiöljyllä. Jostain löysin ohjeen, jossa 140g voita korvattiin 6 ruokalusikallisella öljyä. Otin sen ohjenuoraksi ja päädyin improvisoimaan öljyn kanssa loraus kerrallaan, kunnes taikina oli oikean tuntuista, ei kuivaa, mutta ei kuitenkaan löysää. Toisella leivontakerralla mittasin öljyn määräksi n. 1,5 desiä, mutta määrään vaikuttaa varmasti se, minkälaisia jauhoja käyttää.

Jostain gluteenittoman leivonnan vinkeistä muistin lukeneeni, että gluteenittomista jauhoista tehtyä taikinaa kannattaa seisottaa 10 minuuttia ja myös vatkata, jotta siihen saa ilmakuplia ja sitä on helpompi käsitellä. Tein työtä käskettyä ja noin 10 minuutin seisottamisen jälkeen vatkasin taikinaa tehosekoittimella jonkin aikaa. En tosin ole ihan varma oliko vatkaamisesta sen suurempaa hyötyä.

Vadelmien sijasta käytin puhaherukoita pakastimesta ja niiden happamuutta kompensoimaan päätin tehdä pintaan sokerikuorrutuksen. Olisin koristellut kuorrutuksen mantelilastuilla, mutta ne olivat päässeet loppumaan. Kuorrutus oli siksikin varmaan hyvä ajatus, että ilmeisesti gluteenittomista jauhoista ja öljystä johtuen kakku ei ruskistunut juurikaan, joten kuorrutuksella siihen sai kauniimman pinnan. Kuorrutuksen voi toki korvata pelkällä tomusokerilla.

Olin itse oikein tyytyväinen lopputulokseen. Kakku oli murenevaisempaa kuin tavallisilla jauhoilla, mutta mantelisuus tuli tässä versiossa esille jopa paremmin. Lopputulos oli mielestäni suorastaan herkullinen ja myös nätti. Eikä kukaan vieraistakaan valittanut.

Kakku on tosi helppo ja nopea tehdä ja toimii tietenkin myös ihan tavallisilla vehnäjauhoilla. Gluteenittoman taikinan käsittely tosin vaatii hiukan enemmän kärsivällisyyttä, kuin tavallisilla jauhoilla tehty.

Gluteeniton ja maidoton marjakakku

3 dl gluteenittomia jauhoja
reilu 2 dl sokeria
3,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
n. 1,5 dl rypsiöljyä (tai muuta miedon makuista öljyä)
2-3 dl punaherukoita tai muita marjoja

kuorrutus:

sitruunamehua
vettä
tomusokeria
mantelilastuja

Sekoita kuivat aineet. Sekoita joukkoon munat ja vanilja-aromi. Lisää öljyä vähän kerralla sekoittaen, kunnes taikina ei enää ole kuivaa, mutta ei kuitenkaan löysääkään. Oma taikinani oli sellaista, että siitä olisi voinut leipoa pallon, eli ei niin notkeaa, että se olisi ollut valuvaa. Anna taikinan seistä n. 10 minuuttia ja halutessasi vatsaa sitä sen jälkeen vielä tehosekoittimella.

Levitä reilu puolet taikinasta irtopohjavuokaan. Taikina leviää vähän huonosti, käytin apuna nuolijaa. Levitä taikinan päälle marjat ja nypi loppu taikina pinnalle.Ei ole tarkkaa, jos kaikki marjat eivät jää piiloon.

Paista kakkua uunissa 175 asteessa n. 50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Laita pari teelusikallista sitruunamehua ja vettä kippoon ja lisää nesteeseen tomusokeria, kunnes kuorrotus on sopivan paksuista. Kuorruta kakku ja ripottele halutessasi pintaan mantelilastuja.

--

My first gluten and dairy free cake. It's an adaptation of a yummy raspberry bakewell cake.

I was a bit nervous as I had never used gluten free flour before and I have always sworn by butten when baking. But times are a-changin for me. I'm excited about what vegetable oil can do! I added it little by little and ended up using about 1,5 dl. The amount probably varies with different flours so it's best to go with what feels right.

I read somewhere that placing the dough in a food processer and mixing it will make the gluten free dough easier to work with. I'm not really sure it did much so you can skip the mixing bit, if you like. The dough is a bit tricky to handle as it feels different to dough with gluten in it but you can do it!

I used red currants but other berries will do just fine as well. Ever jam, I think. If you use sour berries like currants, the icing is a good idea, otherwise you can just dust the cake with icing sugar, if you prefer.

Gluten and dairy free bakewell cake

3 dl gluten free flour
just over 2 dl sugar
3,5 dl almond meal
1 tsp baking powder
2 eggs
1 tsp vanilla essence
about 1,5 dl rapeseed oil (or other mild tasting oil)
2-3 dl red currants

icing:

lemon juice
water
icing sugar
flaked almonds (optional)

Mix the dry ingredients and add eggs and vanilla extract. Add oil little by little while mixing the dough. When the dough is moist and sticky but not runny, you have the right amount. Trust your own instinct here!

Let the dough sit for 10 minutes. Place the dough in a food processer and mix for a while to get some air bubbles into it (optional). Spread just over half of the dough in a loose-bottomed cake tin. Top the dough with berries and cover with the rest of the dough.

Bake in 175 celsius for about 50 minutes and let it cool.

Take the cake out f the tin. Mix a small amount of lemon juice and water and add icing sugar until the icing is the consistency you want. Ice the cake and sprinkle with flaked almonds.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...